Contact: Osman Koç   +90 541 306 3536      |      [email protected]      |     [email protected]   |

Gül suyu, su ve gül yaprakları ile hazırlanır. Yiyeceklerde ve parfümlerde kullanılabildiği gibi, kozmetik amaçlarla da kullanılabilmektedir. Peki gül suyunun faydaları nelerdir?

Gül suyunun tedavi edici amaçlarla 7. yüzyıldan bu yana Orta Doğu ve İran’da kullanıldığı bilinmektedir. Kuzey Amerikalı Kızılderili kabilelerinin tarafından da hafif hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır.

Günümüzde de gül suyu cilt, yüz ve saçlara faydalı olması nedeniyle, herhangi bir yan etki olmadan kullanılabilmektedir. Kimyasal bileşimi incelendiğinde gül suyunda çok sayıda güçlü antioksidan bulunduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalar, gül suyunun merkezi sinir sisteminin rahatlamasına yardımcı olduğunu göstermiştir.

gül suyu

Gül suyunun cilde ve yüze faydaları nelerdir?

Cildimiz, vücudumuzdaki en büyük organdır. Organlarımızı, hücrelerimizi ve aslında vücudumuzun geri kalanını güneşten, ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden, mikroplardan, kimyasallardan ve diğer fiziksel kirleticilerden korur.

Gül suyu, içerdiği antioksidanlar sayesinde hücreleri hasardan korumaktadır. Aynı zamanda enflamatuar özellikleri sayesinde ciltteki tahriş ve irritasyonu[i] azaltabilir. Egzema ve Gül Hastalığı için kullanılabilir. Gül suyunun bu konudaki faydaları bilimsel çalışmalarla da desteklenmektedir.

Gül suyu aynı zamanda elastaz ve kolajenaz maddelerini engelleyici özellik göstermektedir. Her iki madde de cilde zarar veren, cildi yaşlandıran özellikteki enzimlerdir.

Gül suyunun cilde faydaları şu şekilde özetlenebilir:

  • Cildi rahatlatır
  • Kızarıklığı azaltır
  • Çizgi ve kırışıklıkları gidermeye yardım ederek yaşlanma karşıtı etki gösterir

Gül suyunun saça faydaları

Gül suyu birçok olumlu etkisi nedeniyle saçlarda da kozmetik ürün olarak kullanılabilir. Gül suyunun saça faydaları şu şekilde özetlenebilir:

  • Hafif kekremsi özellikte olan gül suyu, saçlarda yağlanmayı ve kepeği azaltmaya yardımcıdır
  • Anti enflamatuar özelliği sayesinde saç derisindeki sedef hastalığı ve egzema gibi sorunlara yardımcıdır
  • Gül suyu kokusunun yatıştırıcı ve dinlendirici etkisi vardır. Bu özellik saçın görüntüsünü etkilemese de, saçlarınızdan yayılacak gül suyu kokusu modunuzu yükseltecek, baş ağrısını ve gerginliği hafifletecektir.
  • Gül suyu saçlardaki aşırı kıvırcıklaşmayı ve buklelenmeyi azaltabilir
  • Saçların parlamasına yardımcıdır

Gül suyunun yaralara ve enfeksiyona faydaları

Bilimsel çalışmalar, gül suyunun antiseptik ve antibakteriyel özelliğe sahip olduğunu göstermektedir[ii]. Gül suyu yanık, kesik ve yaralar üzerinde kullanıldığında faydalı olabilmektedir.

Antiseptik özelliği sayesinde gül suyu bağışıklık sisteminin histamin üretmesini sağlayabilmektedir. Bilimsel çalışmalar, gül suyunun enfeksiyonları önlemede ve tedavi etmede faydalı olduğunu göstermiştir[iii].

Gözlere faydası

Yapılan bilimsel araştırmalar[iv], göz damlası olarak kullanıldığında göz problemlerine iyi geldiğini göstermektedir. Gül suyunun faydalı olduğu göz rahatsızlıkları şu şekilde özetlenebilir:

  • Konjunktivit (Göz nezlesi)
  • Göz kuruluğu veya Konjoktival Kserozis
  • Akut gözyaşı kesesi iltihbatı
  • Pterigium veya pinguekula gibi dejenetarif hastalıklar
  • Katarakt

gül yaprakları

Boğaz ağrısı ve baş ağrısı

Gül suyu geleneksel olarak boğaz ağrısını geçirmek için kullanılmaktadır. Bu etkiyi ispatlamak için daha fazla bilimsel veri gerekse de anekdotsal veriler gül suyunun boğaz ağrısına iyi geldiğini göstermektedir.

Yapılan bir çalışma, gül suyunun boğazdaki kasları rahatlatmaya yardımcı olduğunu göstermiştir[v].

Gül suyu kokusunun stresi azaltma yoluyla baş ağrısı ve migrene de iyi geldiği bilinmektedir. Bazı aromaterapi uygulamalarında kullanılan gül suyu, aynı etkisi nedeniyle ıslak bir bezle alın bölgesine uygulanabilmektedir.

Sindirim sistemi

Gül suyu içildiğinde sindirim sistemini olumlu etkilemektedir. Safra akışını arttırarak şişkinlik ve mide rahatsızlığı gibi yaygın şikayetlere yardımcı olabilmektedir.

Gül suyu aynı zamanda laksatif (kabızlık giderici) etkiye sahiptir. Dışkıdaki su miktarını arttırdığı gibi tuvalete gitme sıklığını da arttırır. Böylece kabızlığın geçmesi için yardımcı olur.

Beyine faydası

Size ilginç gelebilir ancak gül suyu buharının koklanması, geleneksel olarak kişilerin modunu yükseltmek için kullanılmaktadır. Aynı etki için gül suyu içmek de bir alternatiftir.

Yapılan araştırmalar, gül suyunun antidepresan ve anksiyete karşıtı etkileri olduğunu gösteriyor. Gül suyunun diazepam adı verilen ilaca benzer hipnotik etki gösterdiği ve daha iyi uyumadığı sağladığına inanılıyor.

Gül suyu depresyon, yas, stres ve gerginlik gibi psikolojik durumlarda kişilere yardımcı olabilir.

Gül suyunun bunama ve Alzheimer hastaları için de faydalı olduğu biliniyor. Vücutta üretilen amoiloid isimli bir maddenin sözü edilen sağlık sorunlarında etkili olduğu, hücreleri öldürerek beyin işlevi ve hafızayı bozduğu biliniyor. Gül suyu ise içeriği sayesinde amiloid maddesinin üretilmesini engelliyor[vi].

Kaynaklar

Categories: Bilgiler

en_USEN
0
    0
    Sepetim
    Sepetiniz BoşAlışverişe Dön